Waarom zijn erwten zo populair in dierenvoer?

 

Gedroogde erwten behoren tot de familie van peulvruchten, waaronder ook linzen, kikkererwten en bonen. Erwten zijn één van de werelds oudste gewassen. Als een energierijk voedingsbron die verbouwd word in Canada en Verenigde Staten, zijn gedroogde gele en groene velderwten aantrekkelijk voor gezondheid- en milieubewuste consumenten. Erwten worden veelal gebruikt in de duurzame landbouw omdat ze stikstof terug in de aarde kunnen brengen.

Eén van de redenen waarom erwten zo populair zijn geworden als onderdeel van dierenvoer, komt door de toename van diëten zonder granen. Al het droogvoer, inclusief graanvrije diëten, bevatten een balans van koolhydraten, vetten en eiwitten. Koolhydraten zijn energierijke voedingsstoffen die voor meer flexibiliteit zorgen in het creëren van huisdiervoer recepten met verschillende voedzaamheid. Bovendien hangen de vorm, textuur en dichtheid van de brokjes af van de hoeveelheid koolhydraten. Het is belangrijk om te weten dat graanvrij niet hetzelfde is als koolhydraatarm, want graanvrij voer bevat vaak wel koolhydraten uit één of meer graanvrije bronnen. Hierbij horen peulvruchten (gedroogde erwten, bonen, kikkererwten en linzen), tapioca, aardappel en zoete aardappel.

Voedingsvoordelen van erwten

Erwten zijn een uitstekende bron van koolhydraten, vezels, eiwitten en veel essentiële vitaminen en mineralen. Ze bevatten bijna alle essentiële aminozuren die honden en katten nodig hebben. Verder bevatten ze ook oplosbare- en onoplosbare vezels en resistent zetmeel, wat positieve effecten voor het verteringsstelsel zou hebben. Bovendien bevatten erwten stoffen die bekend staan om hun antioxiderende eigenschappen die bescherming kunnen bieden tegen verschillende ziektes zoals kanker. Onderzoek wijst uit dat diëten met erwten gunstig zijn voor honden en katten. (1,2) Daarnaast verlaagt een dieet met erwten als voornaamste koolhydraatbron, insulinewaardes in obese honden. (3)

Fyto-oestrogenen

Erwten bevatten een aantal substanties die niet geclassificeerd zijn als voedingsstoffen, maar welke biologische effecten in mensen en dieren hebben. Fyto-oestrogenen zijn biologische stoffen in planten die qua structuur op dierlijke oestrogenen lijken. Onderzoek in mensen wijst uit dat deze fyto-oestrogenen een aantal gezondheidsvoordelen hebben. Fyto-oestrogenen uit voedsel worden in verband gebracht met gezondheidsverbeteringen in obesitas, diabetes, osteoporose, cardiovasculaire ziektes, neurodegeneratieve- en immuunziektes, veroudering en kanker.

Sommige hondenfokkers maken zich zorgen over fyto-oestrogeen in erwten omdat deze een verminderde vruchtbaarheid zou veroorzaken in fokdieren. Echter, erwten bevatten maar weinig fyto-oestrogeen en de hoeveelheid is vergelijkbaar met ander veelgebruikt voer. (4) Vergeleken met sojabonen bijvoorbeeld, is de hoeveelheid fyto-oestrogenen in erwten verwaarloosbaar.

Lectines, fytaten en oxalaten

Een andere zorg rondom erwten in huisdiervoer is dat deze stoffen zouden bevatten die ongunstige effecten zouden hebben, zoals lectines. Lectines zijn koolhydraatbindende eiwitten die veel voorkomen in allerlei gewassen. Als grote hoeveelheden rouw zaad of bloem geconsumeerd worden, kan dat resulteren in verminderde groei, diarree, een opgeblazen buik, braken en bloedstolling. (5) Sommigen denken dat lectines zich hebben ontwikkeld in de zaden van peulvruchten om de plant te beschermen door darmklachten te veroorzaken in dieren die de plant eten. (5) Door de planten te verhitten, zoals dat wordt gedaan in de productie van droog- en ingeblikt dierenvoer, worden de negatieve activiteiten van lectine geïnactiveerd. (5) Lectines zouden daarentegen juist gunstige effecten hebben in de preventie of behandeling van ziekte als ze op de juiste manier bewerkt zijn. (5) Ook in het onder controle houden van obesitas zouden lectines uit peulvruchten positieve effecten hebben, blijkt uit onderzoek in mensen. (5) Vroegtijdige resultaten van een onderzoek laten zien dat lectines verder een antikanker en immuun-oppeppend effect heeft. (5)

Erwten zijn een bron van mineralen, maar het vermogen deze mineralen te absorberen in het lichaam is lager dan bij andere voedingsstoffen door de aanwezigheid van fytaten en oxalaten. (6) Fytaat is de voornaamste opslagvorm van fosfor in planten en heeft een groot vermogen metalen zoals zink, calcium en ijzer te binden. (6) Oxalaten verminderen ook minerale biobeschikbaarheid. (6) Maar net zoals bij fyto-oestrogenen, vermindert verhitting de effecten van fytaat en oxalaat in peulvruchten. De fosfor in peulvruchten draagt maar een heel klein beetje bij aan de totale fosfor in huisdiervoer, wat zorgt voor betere controle over fosforwaardes.

Samenvatting

  • De erwt is een voedzaam, lokaal verbouwd, milieuvriendelijk ingrediënt waardoor het een uitstekende keuze is voor hedendaags hoogwaardig, graanvrij huisdiervoer.
  • Erwten bevatten verschillende stoffen die de gezondheid ondersteunen, waaronder vitaminen en mineralen, eiwitten, onoplosbare- en oplosbare vezels, resistent zetmeel en antioxidanten.
  • Lectines in erwten zijn onschadelijk gemaakt door verhitting, waardoor ze niet gevaarlijk meer zijn in droge brokken en ingeblikt dierenvoer.
  • De hoeveelheid fyto-oestrogeen in erwten is verwaarloosbaar en vergelijkbaar met ander veelgebruikt voer.

De volgende keer als je door het dierenvoerpad in de winkel loopt, overweeg dan voer met erwten, linzen of kikkererwten!

Referenties

  • Carciofi AC, Takakura FS, de-Oliveira LD, et al. Effects of six carbohydrate sources on dog diet digestibility and post-prandial glucose and insulin response. Physiol. Anim. Nutr. (Berl). 2008;92(3):326-336.
  • de-Oliveira LD, Carciofi AC, Oliveira MC, et al. Effects of six carbohydrate sources on diet digestibility and postprandial glucose and insulin responses in cats. Sci. 2008;86(9):2237-2246.
  • Adolphe JL, Drew MD, Silver TI, Fouhse J, Childs H, Weber LP. Effect of an extruded pea or rice diet on postprandial insulin and cardiovascular responses in dogs. Physiol. Anim. Nutr. (Berl). 2014.
  • Bhagwat S, Haytowitz DB, Holden JM. USDA Database for the Isoflavone Content of Selected Foods. Beltsville, MD: U.S. Department of Agriculture;2008.
  • Roy F, Boye JI, Simpson BK. Bioactive proteins and peptides in pulse crops: Pea, chickpea and lentil. Food Research International. 2010;43(2):432-442.
  • Champ MM. Non-nutrient bioactive substances of pulses. Br. J. Nutr. 2002;88 Suppl 3:S307-319.